Arte Pamore

Vincent Van Gogh, gjeniu i trazuar

I lindur më 30 mars 1853, Vincent van Gogh do të vazhdojë të jetë një nga figurat më legjendare në të gjithë historinë e artit. Por ka ende shumë gjëra, që shumica e njerëzve nuk i dinë për piktorin e trazuar. 

 

Një nga artistët më me ndikim të shekullit të 20-të, Vincent Van Gogh fatkeqësisht nuk jetonte aq gjatë sa për të parë trashëgiminë e mahnitshme të tij. Vetëm 37 vjeç kur vdiq, piktori impresionist jetoi një jetë të shkurtër dhe të karakterizuar nga çrregullime emocionale, të cilën e njohim sot falë letrave që ai u shkruante familjarëve të tij.  Por ekzistojnë  disa aspekte interesante të jetës së Van Gogut, të cilat mbase nuk i kemi njohur më parë.

Ishin  katër Vincent van Gogh

Vincent van Gogh, artisti u emërua sipas vëllait të tij më të vjetër që kishte gjithashtu emrin Vincent, i cili e kishte trashëguar nga gjyshi i tyre. Një tjetër nga vëllezërit e Van Gogh, Theo, lindi një djalë – të cilin e quajti Vincent Willem van Gogh.

Van Gogh mendohet se vuante nga sëmundje të shumëfishta mendore

Shumë psikiatër të ditëve të sotme kanë tentuar të diagnostikojnë sëmundjen e Van Gogh nga simptomat, që ai mendohet se kishte shfaqur gjatë jetës së tij, duke përfshirë halucinacione, depresion dhe konfiskime. Diagnoza e mundshme përfshin skizofreninë, sifilizin, depresionin maniak, hipergrafia, sindromën e Geschwind dhe epilepsinë e përkohshme.

Nëse marrim për bazë anekdotat familjare, mund të bëhet shtojmë këtu edhe autizmin. Duke e përshkruar Van Goghun si fëmijë, motra Elizabeta kishte nënvizuar  se ai  ishte “shumë serioz, jo komunikues dhe ecte rreth e përqark si i humbur, me kokën e varur poshtë.”

Jo vetëm që motrat dhe vëllezërit e tij ishin të huaj për të, por ai ishte i huaj edhe për veten e tij. “Biografia Charles Moffatt” vuri në dukje se ai kishte një ” paaftësi për të lexuar qëllimin dhe emocionet e të tjerëve “.

Nuk ka pikturuar deri në moshën 27 vjeçare

Pasi ishte dëbuar nga shtëpia dhe kishte bërë përpjekje të cilat kishin dështuar për të ndërtuar një karrierë  (tregtar i artit, mësues, nëpunësi i librarisë, pastor), Van Gogh filloi të vizatonte. Një vit më vonë, atë  fillon ta ndihmojë financiarisht vëllai i tij Theo, i cili e pajisë me elemente të nevojshëm për të pikturuar.  Theo do të ishte përfundimisht përgjegjësi kryesor për mbijetesën financiare të Van Gogut për dekadën e mbetur të jetës së tij të trazuar.

Ai ishte mbreti i selfies post-impressioniste

Në një periudhë prej tre vjetësh, Van Gogh realizoi mbi 43 autoportrete. Mirëpo sado që duket joshëse, mendohet se kjo të ishte rezultat i varfërisë, si në kuptimin emocional ashtu  dhe financiar. Artisti nuk kishte fonde për të paguar për modelet profesionale dhe duke pasur parasysh mungesën e përgjithshme të ndërveprimit njerëzor në jetën e tij, gjetja e miqve për të pozuar për të do të ishte po aq e vështirë.

Marrëdhënia  emocionale me piktorin Paul Gauguin

Bashkëjetuan për një kohë në jug të Francës. Një artikull në revistën Harvard thotë se “biografët mjekësorë  pajtohen se mosha e tij e rritur përfshinte periudha hiperseksualiteti, hyposexualiteti, biseksualiteti dhe homoseksualiteti” dhe se “afera e tij homoseksuale e stuhishme me piktorin Paul Gauguin përfshiu diskutime të pafundme dhe shpesh argumentuese. ” Van Gogh megjithatë, e përshkroi lidhjen e tyre si “elektrike” dhe ndonëse mund të ketë pasur momentet  e tij më të mira,  ai gjithashtu pa  anën e tij më të trazuar.

Studiuesit spekulojnë se Gauguin në të vërtetë i preu veshin  Van Gogut

Pamja  e famshme e veshit të prerë  shpeshherë shpjegohet në këtë mënyrë: van Gogh dhe Gauguin kishin një grindje që u përshkallëzua deri në atë pikë sa Van Gogh kërcënoi Gauguin me një brisk rroje. Ndoshta duke vepruar në një formë të pakontrolluar emocionesh (siç ishte shumë e njohur për Van Gogh), në vend që të dëmtonte Gauginun, van Gogh shkurtoi një pjesë të veshit të tij – më vonë duke ia dhuruar atë një prostitute. Megjithatë, disa studiues gjermanë kanë shkruar një libër që promovon teorinë se Gauguin, i cili preu një pjesë të veshit të Van Gogh gjatë përleshjes me të. Kështu Van Gogh nuk donte të rrezikonte Gauguinin që të shkonte në burg dhe pohoi se ai e preu vet veshin e tij.

Duke i shtuar këtu edhe fjalët në letrën që i shkroi vëllait Theos: “Për fat të mirë Gauguin … nuk është ende i armatosur me armë automatike dhe me armë të tjera të rrezikshme lufte”. Më vonë van Gogh tha se nuk kishte asnjë kujtesë nga nata në fjalë.

Krijoi disa nga veprat më të famshme derisa ishte i mbyllur në një qendër psikiatrike 

Van Gogh kishte pësuar një thyerje mentale në dimrin e vitit 1888 dhe u shtrua në një azil – Saint-Paul-de-Mausole pranë Saint-Remy-de-Provence. Aty pikturoi  veprën  e tij më të famshme,  “Night Starry”, por , Van Gogh nuk ishte i kënaqur me të. Në fakt, ai e konsideroi atë si një dështim të plotë (në mesin e veprave të tjera që ai pikturoi në azil), duke thënë se as “Nata e Zjarrtë” as pikturat e tjera nuk ishin realizuar në mënyrë të duhur pasi ato nuk kishin pasur ndonjë domethënie të veçantë për të.

Vdekja e tij mund të jetë shkaktuar nga dikush tjetër

Edhe pse  ishte thellësisht i trazuar dhe shpesh në depresion, ka disa dyshime se vdekja e van Gogh-it ishte si pasojë e plagëve të vetë-shkaktuara. Është supozuar se van Gogh i shtiu me armë vetes (në stomak) ndërsa pikturonte në një fushë, pastaj u kthye në bujtinën ku po qëndronte për të vdekur. Megjithatë, bashkautorët e biografisë së Gogh-ut teorizojnë se ai u qëllua aksidentalisht nga një adoleshent i ri, i cili e ngacmonte artistin. Por vaartisti e kishte konsiderua si një të mirë që po i bënte djaloshi  dhe supozohet se ai madje nuk u përpoq as të kërkonte ndihmë për plagën.

Kunata  e Van Gogut e bëri atë të famshëm

Pa insistimin e Johanës, gruas së Theos, emri i Van Gogut mund të ishte venitur në harresë. Pas trashëgimit të qindra pikturave pas vdekjes së Vincent dhe Theo, ajo e bëri atë misionin e saj për të promovuar punën e van Gogh-t dhe i shfaqi ato nëpër  ekspozita të ndryshme. Ajo gjithashtu kishte të gjitha letrat e Van Gogh-it, të cilat u  botuan si një përpjekje për të dëgjuar historinë e jetës së tij.

admin

Artikujt e tjetrë