Kulturë

Ritualet supersticioze të të famshmeve nga Salvador Dalí te Yoko Ono

Shanset janë që shumë prej nesh të kenë trokitur në dru apo kryqëzuar gishtat, gjeste kundër syrit të keq. Këto rituale, sigurisht, janë produkte të supersticionit: besimit ngushëllues se një ritual ose një objekt ka fuqinë për të sjellë fat të mirë, ose për të shmangur të keqen. “Është pjesë e gjendjes njerëzore: dëshira për të kontrolluar gjërat që nuk mund të jenë domosdoshmërisht në fuqinë tonë”, tha autorja dhe illustratorja Ellen Ëeinstein për Artsy. “Kjo I prek pothuajse të gjithë, në një shkallë apo në një tjetër.” Si një person shumë supersticioz, Weinstein gjithmonë ka qenë e hipnotizuar nga ritualet që njerëzit zhvillojnë me shpresën për të siguruar sukses, produktivitet apo kreativitet. Por ajo nuk ka dëshirë të zbulojë ritualin e saj: “Nëse unë i ndaj me të tjerë, atëherë ato do të humbasin fuqinë e tyre”, pranoi me një qeshje. Në vend të kësaj,
Weinstein hyri në një rrëfim për të ndarë supersticionet e disa prej individëve më të shquar të historisë, përfshirë dhe artistë. Ajo sapo publikoi Recipes for Good Luck: The Superstitions, Rituals, and Practices of Extraordinary People, botuar nga Chronicle Books. Nëpërmjet tekstit dhe ilustrimeve, libri zbulon zakonet supersticioze të 65 artistëve të famshëm, projektuesve, muzikantëve, shkencëtarëve, atletëve. Rutinat e tyre shkojnë nga të papriturat në më të çuditshmet. Më poshtë, ndajmë fragmente nga libri i Weinstein, e cila zbulon se si krijuesit nga Yoko Ono te Salvador Dalí gjetën rehati dhe frymëzim në besëtytni.

Coco Chanel

Numri me fat  5

Dizajneria e veshjeve franceze Coco Chanel (1883-1971) ishte thellësisht supersticioze. Është thënë se ajo ishte informuar nga një tregtar i fatit se 5 ishte numri i saj me fat, dhe ajo e quajti pikërisht kështu parfumin e saj e famshme në përputhje me rrethanat. Apartamenti i saj gjithashtu përmbante një llambadar kristali të krijuar me forma të përdredhur në numrin 5 dhe ajo pëlqente të prezantonte koleksionin e saj ditën e pestë të majit (muaji i pestë i vitit) për fat të mirë.

 

Pablo Picasso

Humbja e “esencës” së tij

Artisti spanjoll Pablo Picasso (1881-1973) nuk donte t’i hidhte rrobat e tij të vjetra, flokët ose thonjtë nga frika se do të thoshte humbje e një pjese të “esencës” së tij. Picasso mblodhi Picasson dhe në kohën e vdekjes së tij, rreth pesëdhjetë mijë vepra të tij, të cilat shkonin nga printime dhe vizatime në qeramikë dhe grupe teatrore. Ai është një nga artistët më pjellorë dhe me ndikim të shekullit të kaluar.

 

Charles Dickens

Qetësi përballë Veriut

Charles Dickens (1812-1870) mbante me vete një busull lundruese dhe gjithnjë ulej përball me veriun ndërkohë që flinte – një praktikë që besonte se përmirësonte kreativitetin dhe shkrimin e tij. Autori i romaneve të tilla klasike si “ A Christmas Carol and Great Expectations “, Dickens ishte gjithashtu një kritik social i udhëhequr nga një busull morale e fortë, të cilin e bëri të dukshme nëpërmjet përshkrimeve të tij inkurajuese të kushteve socioekonomike.

 

Yoko Ono

Ndriçimi i një ndeshjeje

Artistja e mirënjohur dhe aktiviste e paqes Yoko Ono ishte shumë e ndjeshme ndaj zërit dhe dritës kur ishte e re. Ono zbuloi se ndezja e një ndeshje dhe shikimi i flakës shuhet në një dhomë të errët duke i dhënë asaj një ndjenjë lehtësie. Ajo tha se do ta përsëriste këtë ritual vazhdimisht, ndonjëherë përpara motrës së saj, derisa të qetësohej. Më vonë ky ritual privat u bë një pjesë e performancës, e quajtur Lighting Piece, e cila u regjistrua me Fluxusin kolektiv.

 

 

Diane von Fürstenberg

Lucky Gold Coin

Dizajnerja e modës dhe ikona Diane von Fürstenberg ka një copë prej ari prej njëzet e dy, të cilën e ka fshehur babai i saj në këpucën e tij gjatë Luftës së Dytë Botërore, dhe më vonë ja ka dhënë asaj. Ajo e ngjit këtë monedhë ari në këpucën e saj për fat të mirë para çdo shfaqjeje të modës.

 

Frida Kahlo

Kopshtare e përhershme

Piktorja meksikane dhe ikona Frida Kahlo (1907-1954) krijonte me bimë dhe bojë, një praktikë e saj rutinore. Pikturat e Frida Kahlo, shpesh autobiografike, janë të mbushura me bimë dhe lule, ajo u rrit në kopshtin e shtëpisë që ndau me artistin Diego Rivera, i njohur  edhe si Casa Azul. Kopshti i Kahlos ishte një vend rehatie dhe frymëzimi për Fridën dhe ku ajo kalonte pjesën më të madhe të ditës duke u marrë me lulet dhe bimët që mbillte aty. Tavolina e piktores Kahlo ishte e vendosur përballë kopshtit dhe kërkesa e saj e fundit kur e kthyen në shtëpi nga spitali para se të vdiste ishte që shtrati i saj të shtyhej që të mund të shihte nga kopshti i saj.

Salvador Dalí

Dru spanjoll

Piktori surrealist spanjoll Salvador Dalí (1904-1989) e konsideronte veten të jetë shumë mbizotërues dhe mbarte rreth vetes një pjesë të vogël druri spanjoll, e cila e ndihmonte atë të shmangte shpirtrat e këqij. Dalí ishte një piktor i shquar dhe me ndikim, jeta dhe puna e të cilit përqafuan surrealizmin.

admin

Artikujt e tjetrë