Kulturë

Filozofia regjisoriale e Terrence Malick

Terrence Malick është një nga regjisorët filozofikë më të mëdhenj të të gjitha kohërave dhe njëkohësisht një nga regjisorët më të nënvlerësuar.

Ai ka fituar të gjitha çmimet prestigjioze, të cilat mjaftojnë për t’i dhënë atij lavdërime dhe superlativa nga kritikët, por publiku i gjerë shpeshherë nuk e pranon, kritikon dhe hedh poshtë veprat e tij të mrekullueshme të artit.

Malick, ka qenë gjithmonë kureshtar për çështjet e ndjeshme, ato shpirtërore. Nga filmat e tij më të hershëm, shohim një ekzaminim të shpirtit (kjo është zhvilluar më tej në filmat e tij të mëvonshëm), i cili kritikon natyrën njerëzore, një ekzaminim të besimit dhe natyrën e tij dialektike dhe një përpjekje për të kuptuar se çfarë do të thotë ekzistenca.
Një pjesë e kësaj rrjedh nga jeta e tij personale: një anglikan i devotshëm, Malick ka luftuar me besimin e tij dhe është rritur nën edukimin e përuljes dhe nënshtrimit ndaj Perëndisë, për një kuptim më të thellë intelektual të asaj që e bën besimin të përputhet me luftën ekzistenciale kundër vdekshmërisë njerëzore.
Disa megjithatë rrjedhin nga sfondi i tij arsimor, pasi ka studiuar filozofi në Harvard dhe Oksford dhe madje edhe nga studimet e tij të shkurtra me Martin Heidegger dhe Stanley Cavell.

Së fundi, një pjesë e madhe e nocionit të tij të rritjes shpirtërore (e quajmë atë rritje të shpirtit duke e krahasuar me zhvillimin e karakterit) ka ardhur nga jeta e tij personale, kur kthehemi pas në kohën e gabimeve që ai ka bërë.

Filmat e tij shpesh janë autobiografikë, në një mënyrë që shqyrton gabimet e Malick dhe shpreson të edukojë shikuesit e tij për grackat e jetës së kësaj bote, një jetë që është edhe një nocion i krishterë dhe një ide e përgjithshme e qenies joautentike.

Në këtë pikë, nuk ia vlen të mendohet për interesat e tij të përgjithshëm filozofik, por do të tregohemi më frytdhënës duke u përqendruar tek  filmat dhe për të parë zhvillimin e tij përgjatë viteve.  Disa nga realizimet e tij që cilësohen si kryevepra të kinemasë dhe që duhet tu rikthehemi kohë pas kohe janë:

  1. Badlands

  2. Days of Heaven

  3. The Thin Red Line

  4. The New World

  5. The Tree of Life

  6. To The Wonder

admin

Artikujt e tjetrë