Gruaja

Ne jemi nxënëset e botës

Nelson Mandela, ka thënë: “Edukimi është arma më e fuqishme, të cilën mund ta përdorni për të ndryshuar botën.”

Dhe është më se e vërtetë, edukimi është një nga burimet më të rëndësishme, që na ofron bota. Fatkeqësisht, vajzat nga pjesa tjetër e botës, rrallë herë e kanë shansin ashtu si djemtë, që të studiojnë dhe të kenë sukses.

Globalisht, 65 milion vajza nuk janë në shkollë. Nga 774 milion njerëz që janë analfabetë në tërë botën, dy e tretat e tyre janë gra. Ka 33 milion më pak vajza në shkollën fillore sesa djem.  Edukimi realisht shpëton jetën; Nëse çdo grua në tërë botën do të kishte të përfunduar shkollën fillore dhe atë të mesme, vdekjet në fëmijëri do të ishin më të rralla.

Sjellim disa nga fotografitë e realizuara nga vende të ndryshme të botës, të vajzave që vijojnë shkollën, fotografi të cilat flasin më shumë se veprat dhe na dëshmojnë vullnetin dhe dashurinë për edukimin, edhe në vendet më të varfra dhe të izoluara në botë. Që nga Irani, Somalia, por edhe vendet evropiane e gjithashtu edhe Kosova. Një e drejtë që duhet ta kenë të gjithë fëmijët akëkënd botës, pavarësisht gjinisë së tyre.

 

Indian schoolchildren pray during morning assembly at their school in Shimla on December 17, 2014, as they pay tribute to slain Pakistani schoolchildren and staff after an attack on an army school in the restive city of Peshawar. Pakistan began three days of mourning on December 17, for the 132 schoolchildren and nine staff killed by the Taliban in the country's deadliest ever terror attack as the world united in a chorus of revulsion. The 141 people were killed when insurgents stormed an army-run school in the northwestern city of Peshawar and systematically went from room to room shooting children during an eight-hour killing spree. AFP PHOTO/STR (Photo credit should read STRDEL/AFP/Getty Images)
INDIA

 

Children learning their lessons at home, in a village, in Netrokona, Bangladesh. February 15, 2009. (Photo by: Majority World/UIG via Getty Images)
BANGLADESH

 

Students hold on to the side steel bars of a collapsed bridge as they cross a river to get to school at Sanghiang Tanjung village in Lebak regency, Indonesia's Banten village January 19, 2012. Flooding from the Ciberang river broke a pillar supporting the suspension bridge, which was built in 2001, on Monday according to Epi Sopian the head of Sanghiang Tanjung village. Sofiah, a student crossing the bridge, says she will need to walk for an extra 30 minutes if she were to take a detour through another bridge. REUTERS/Beawiharta
INDONEZIA

 

Girls walk past a U.S. soldier on a patrol with the Iraqi police in Baghdad's Ameen district October 14, 2008. REUTERS/Thaier al-Sudani (IRAQ)
IRAK

 

AFP_8J8P5
MAROKO

 

School Girls In Orange Uniforms Walk To School Along A Trail, Around Manaslu Trek, Nepal . (Photo By: Education Images/UIG via Getty Images)
NEPAL

 

Yemeni adolescent girls listen to their teacher on their fist day of school at a public institution in the Yemeni capital Sanaa on November 1, 2015. AFP PHOTO / MOHAMMED HUWAIS (Photo credit should read MOHAMMED HUWAIS/AFP/Getty Images)
JEMEN

 

(GERMANY OUT) Cuba Santiago de Cuba - Trinidad: school girls waering school uniform on the way home - 01.06.2009 (Photo by Konzept und Bild/ullstein bild via Getty Images)
KUBA

 

PRISTINA, SERBIA - MARCH 15: A Kosovo Albanian girl answers a question in a sociology class at Sami Frasheri high school March 15, 2007 in Pristina, Serbia. Young people under 25-years-old represent 60 per cent of the population of Kosovo, one of the highest percentages of youth in Europe. Residents of Kosovo are anxiously awaiting moves this year to formalize independence from Serbia, a move backed by nearly all ethnic Albanians in the Serbian province. Sami Frasheri was a leading Albanian poet in the 19th century. (Photo by Chris Hondros/Getty Images)
KOSOVA

 

(GERMANY OUT) Germany Berlin - pupils of the 7th and 8th classes swimming during a school triathlon - 19.06.2010 (Photo by Konzept und Bild/ullstein bild via Getty Images)
GJERMANIA

 

PRIMARY SCHOOL, NORTH KOREA
KOREA VERIORE

 

MAQIN COUNTY, CHINA - APRIL 21: (CHINA OUT) Students read outdoors at the Jigmei Gyaltsen Girls Welfare School on April 21, 2006 in Maqin County of Guoluo Tibetan Autonomous Prefecture, Qinghai Province, China. The Jigmei Gyaltsen Girls Welfare School, established in September 2005 by monk Jigmei Gyaltsen, is built to provide free education for impoverished girl students in pasturing areas. The school currently has about 96 students and 10 teachers, teaching Tibetan, Chinese, mathematics, art and other courses. (Photo by China Photos/Getty Images)
KINA

Nga Huffingtonpost

admin

Artikujt e tjetrë