Shëndet

Si ta kurojmë ankthin?

Sulmet e panikut janë momente ankthi akut, një moment i vështirë, fillimi i papritur i frikës intensive dhe terrorit, shpesh të lidhura me një ndjenjë dënimi të pashmangshëm dhe rrezik vdekjeprurës.

Ankthi paniku është një përvojë dhimbje, është një tmerr i panjohur, përshkruar si e paarsyeshëm dhe i pajustifikuar që fokusohet në trup dhe lë të çorientuar, të hutuar, të paaftë për të kuptuar se çfarë ju frikëson  dhe se nga vjen ajo ndjenja që ju alarmon aq shumë. Papritmas gjithçka që e keni përjetuar më parë si familjare ndryshon bëhet e huaj, ju mund të humbni ndjeshmërinë e pjesëve të caktuara të trupit, të ndjeheni të lodhur.  Ndjenja të”çuditshme” që interpretohen si shenja të çmendurisë. Funksioni njohës mund të dëmtohet përkohësisht. Në sulm paniku, ankthi nuk mund të lidhet për një objekt, rreziku nuk vjen nga jashtë, por nga brenda. Subjekti përjeton ndjesi sikur nuk është në gjendje të kontrollojë veten, por në të njëjtën kohë, mundohet dëshpërimisht të ketë sukses, kjo është një luftë rraskapitëse në mes të një pjesë të vetes që ajo duhet të jetë “mjaft e fortë” dhe dorëzimeve të tjera. Ankthi është shpërthyes shpesh në një periudhë të jetës në të cilën personi është duke kaluar ndonjë “ndryshim”. Një përvojë e frustrimit, e ndryshimit, mund të vënë në dyshim imazhin e idealizuar të vetvetes, papritmas personi nuk mund të ndahet nga ajo që është e njohur dhe e sigurt.

Si ti kurojmë sulmet e panikut?

Kombinimi i psikoterapisë dhe farmakoterapisë, nganjëherë mund të jetë një ndihmë e madhe për sulmet e çrregullimeve. Ashpërsia e simptomave mund të dëmtojnë efektivitetin e psikoterapisë atëherë kur simptomat dukshëm komprometojnë cilësinë e jetës së njerëzve. Barnat kanë efikasitet më të madh në kontrollin e simptomave dhe psikoterapisë, deshifrimin e simptomave, lehtëson marrëdhëniet ndërpersonale. Një mjet shumë efektiv për të luftuar sulmet e panikut është e përfaqësuar edhe nga grupet e ndihmës vetë-reciproke. Këto janë grupe të formuara nga njerëz që ndajnë të njëjtin problem dhe se, në krahasim me të tjerët, ata përjetojnë momentet e ndarjes, solidaritetit.  Objektivi kryesor është të fitohet një vetëdije më e madhe për tu kujdesur për mirëqenien dhe zgjidhjen e problemeve të tyre.

admin

Artikujt e tjetrë